Kali ini saya ingin berkongsi satu maklumat yang diperolehi daripada sebuah buku yang bertajuk: PANDUAN LENGKAP WALET yang ditulis oleh Hary K. Nugroho dan Drs Arief Budiman yang diterbitkan oleh Penebar Swadaya pada tahun 2009.
Menurut penulis-penulis ini, amalan memakan SBW boleh menyembuhkan kanser payudara. Menurut mereka lagi, pengalaman ini dibuktikan oleh seorang ibu yang bernama Ngkweklan daripada Medan, Sumatra Utara.
Beliau mengamalkan memakan bubur SBW setiap hari, sebelum memakan makanan lain.
Bubur ini disediakan dengan mudah. Caranya ialah dengan menggunakan 2 ke 3 keping SBW yang sudah dibersihkan, dimasak di dalam bekas yang mengandungi 3 gelas air. Dikacau sehingga terurai dan terus dimasak sehingga lunak. Kemudian di campur dengan sedikit garam.
Beliau mengamalkan bubur ini tidak sampai 3 bulan, kemudian terus ke Singapura untuk menjalani pemerikasaan lanjut kes kenser payudara beliau. Para doktor yang memeriksan beliau rasa terperanjat dan merasa heran setelah mendapati sel-sel kanser beliau telah hilang sepenuhnya. Bermakna beliau telah benar-benar sembuh daripada kanser payudara.
Jika ada sesiapa yang mengalami kes kanser payudara, atau sebarang tumbuhan di payudara, mungkin elok dicuba ramuan yang diceritakan di atas.
Skian.
Dr Azizol Mohd Sharun
Saya menyediakan khidmat rundingcara untuk membina rumah walit baru, ubahsuai dan baikpulih rumah walit yang bermasaalah. Khidmat kursus ala digital peternakan burung walit juga disediakan.
Sunday, September 16, 2012
Saturday, September 15, 2012
CADANGAN DASAR PETERNAKAN
Di dalam seminar walit, saya kerap mencadangkan supaya bidangusaha ternakan, tak kisahlah sama ada sektor ruminan atau pun bukan ruminan, digandingkan dengan bidangusaha peternakan burung walit. Demikian juga dengan bidang-bidang lain dalam sektor pertanian.
Salah satu di antara sebab kenapa cadangan dasar ini dibuat, ialah kerana bidangusaha peternakan burung walit tidak memerlukan tenaga buruh yang berasingan dan boleh berjalan serentak dengan kegiatan pertanian yang kita sedang lakukan.
Setelah RBW mencapai umur 2 tahun, dan ada ketikanya selepas setahun setengah sahaja, ia mula membuahkan hasil. Hasil ini sudah tentu akan membantu anda mengimbangi keperluan kewangan aktiviti utama setiap bulan dan seterusnya.
Sewaktu lawatan saya ke satu projek peternakan burung walit di Gerisek, Muar baru-baru ini telah mula menampakkan penerimaan konsep integrasi antara bidangusaha peternakan, dalam kes ini peternakan kambing Boer, dengan bidangusaha peternakan burung walit.
Peternakan lembu feedlot dengan bidangusaha peternakan burung walit telah juga dimulakan. Hanya memerlukan penekanan dan penerimaan oleh penternak feedlot lain.
Integrasi sektor pertanian lain, seperti sektor perladangan kelapa sawit dengan bidangusaha peternakan burung walit memang telah lama berlaku.
Skian,
Dr Azizol Bin Mohd Sharun
Salah satu di antara sebab kenapa cadangan dasar ini dibuat, ialah kerana bidangusaha peternakan burung walit tidak memerlukan tenaga buruh yang berasingan dan boleh berjalan serentak dengan kegiatan pertanian yang kita sedang lakukan.
Setelah RBW mencapai umur 2 tahun, dan ada ketikanya selepas setahun setengah sahaja, ia mula membuahkan hasil. Hasil ini sudah tentu akan membantu anda mengimbangi keperluan kewangan aktiviti utama setiap bulan dan seterusnya.
Sewaktu lawatan saya ke satu projek peternakan burung walit di Gerisek, Muar baru-baru ini telah mula menampakkan penerimaan konsep integrasi antara bidangusaha peternakan, dalam kes ini peternakan kambing Boer, dengan bidangusaha peternakan burung walit.
Peternakan lembu feedlot dengan bidangusaha peternakan burung walit telah juga dimulakan. Hanya memerlukan penekanan dan penerimaan oleh penternak feedlot lain.
Integrasi sektor pertanian lain, seperti sektor perladangan kelapa sawit dengan bidangusaha peternakan burung walit memang telah lama berlaku.
Skian,
Dr Azizol Bin Mohd Sharun
Sunday, September 9, 2012
MINUMAN SBW MERIAHKAN LAGI MAJLIS SAMBUTAN HARI RAYA AIDIL FITRI TAMAN SERI PENGKALAN
Satu majlis sambutan Harai Raya Aidil Fitri 1433, bagi Taman Seri Pengkalan Alor Gajah Melaka telah diadakan pada 08hb September bermula jam 8 malam bertempat di premis gelanggang futsal taman Sri Pengkalan. Pelbagai kaum turut hadir bersama-sama dengan wakil rakyat kawasan berkenaan.
Di antara makanan yang dihidangkan pada majlis ini ialah lempeng niyor beserta dengan sambalnya, lemang bersama rendang ayam, pangang daging ayam dan daging kambing beserta black papaer sourse, satay ayam, cendol, jemput-jemput, dan ice cream. Antara minuman yang disediakan ialah teh dan kopi panas, syrup ice dan minuman sarang burung walit.
Mungkin ada di antara anda yang ingin mengetahui bagaimana minuman SBW ini disediakan. Berikut saya ceritakan secara kasar tetapi boleh dijadikan panduan bagi sesiapa yang ingin mencuba. Maklumat lanjut boleh diperolehi daripada Cik Suzana Jasmin di Ag Walit Training Centre.
Hanya 4 keping SBW yang sudah dibersihkan diguna untuk penyediaan minuman ini. Ia di masak secara perlahan dalam 1 liter air selama kira-kira 3 jam. Ini bagi menyediakan apa yang kami sebut sebagai pati SBW dan disimpan ke dalam kelalang kaca (gambar berikutnya).
Dua bungkus herba laichikang (RM2.50/bungkus), yang dibeli daripada kedai sensieh China digunakan sebagai bahan campurannya. Satu pek campuran ini dimasak dengan 2 liter air dan 1 kg gula batu, yang juga dibeli daripada kedai yang sama. Ia di masak sehingga kembang. Oleh kerana periuk memasak ini hanya mampu menampung 2 liter muatan, 2 pek herba laichikang dimasak dua kali.
Setelah kembang ia dicampurkan dengan satu liter pati SBW. Dikacau dan sedia untuk dibawa ke majlis untuk dibancuh dan dijadikan minuman air SBW.
Untuk satu pek campuran herba dan laichikang dimasukkan ke dalam air suam sebanyak 13 liter (lebih kurang ). Kemudian di di tambah dengan sedikit air gula (secukup rasa ) dan kordial perisa air kelapa laut. Campuran ini dikacau dan kemudian di tambah sedikit lagi air dan ketulan ice. Minuman ini sedia untuk dihidangkan atau diberikan kepada pengunjung.
Amnya, 1 liter pati SBW beserta dengan 4 liter masakan herba laichikang dijadikan 60 liter minuman. Oleh kerana kelalang yang digunakan hanya mampu disini dengan 30 liter muatan, bermakna bahan-bahan itu tadi dibancuh dua kali.
Saya perhatikan ramai para jemputan yang berminat dengan minuman ini dan ada yang mengambilnya berulang kali.
Cerita ini dirakam dan dimuatkan ke dalam blog ini bertujuan untuk memperkayakan lagi jinis minuman yang boleh dihidangkan di majlis-majlis keramaian, khususnya majlis sambutan Harai Raya Aidil Fitri. Berbanding dengan minuman lain, ia lebih baik dan berunsurkan kesihatan.
Saya berharap rakan-rakan di luar sana akan cuba berbuat sesuatu bagi membolehkan hidangan ini menjadi salah satu hidangan tetap di majlis-majlis keramaian. Usaha ini tidak secara langsung dapat membantu mengalakkan pemasaran SBW tempatan.
Jika kita benar-benar yakain minuman SBW ini baik dan berkhasiat kenapa tidak kita jadikan minuman untuk seisi keluarga, sahabat handai dan tetamu-tetamu kita.
Dari sudut kos hidangan ini, ia tidaklah mahal sepertiman anggapan sesetangah pihak. Bagi campuran di atas tadi, ia boleh diberikan kepada seramai 240 pengunjung, dengan andaian setiap pengunjung meminum 250ml sahaja. Kos secawan minuman (250 ml) ialah RM0.70 (tujuh puloh sen) sahaja. Ini lagi murah daripada teh atau teh tarik di kedai-kedai tempatan tetapi berkhasiat.
Skian
Dr Azizol Mohd Sharun
Di antara makanan yang dihidangkan pada majlis ini ialah lempeng niyor beserta dengan sambalnya, lemang bersama rendang ayam, pangang daging ayam dan daging kambing beserta black papaer sourse, satay ayam, cendol, jemput-jemput, dan ice cream. Antara minuman yang disediakan ialah teh dan kopi panas, syrup ice dan minuman sarang burung walit.
Mungkin ada di antara anda yang ingin mengetahui bagaimana minuman SBW ini disediakan. Berikut saya ceritakan secara kasar tetapi boleh dijadikan panduan bagi sesiapa yang ingin mencuba. Maklumat lanjut boleh diperolehi daripada Cik Suzana Jasmin di Ag Walit Training Centre.
Hanya 4 keping SBW yang sudah dibersihkan diguna untuk penyediaan minuman ini. Ia di masak secara perlahan dalam 1 liter air selama kira-kira 3 jam. Ini bagi menyediakan apa yang kami sebut sebagai pati SBW dan disimpan ke dalam kelalang kaca (gambar berikutnya).
Dua bungkus herba laichikang (RM2.50/bungkus), yang dibeli daripada kedai sensieh China digunakan sebagai bahan campurannya. Satu pek campuran ini dimasak dengan 2 liter air dan 1 kg gula batu, yang juga dibeli daripada kedai yang sama. Ia di masak sehingga kembang. Oleh kerana periuk memasak ini hanya mampu menampung 2 liter muatan, 2 pek herba laichikang dimasak dua kali.
Setelah kembang ia dicampurkan dengan satu liter pati SBW. Dikacau dan sedia untuk dibawa ke majlis untuk dibancuh dan dijadikan minuman air SBW.
Untuk satu pek campuran herba dan laichikang dimasukkan ke dalam air suam sebanyak 13 liter (lebih kurang ). Kemudian di di tambah dengan sedikit air gula (secukup rasa ) dan kordial perisa air kelapa laut. Campuran ini dikacau dan kemudian di tambah sedikit lagi air dan ketulan ice. Minuman ini sedia untuk dihidangkan atau diberikan kepada pengunjung.
Amnya, 1 liter pati SBW beserta dengan 4 liter masakan herba laichikang dijadikan 60 liter minuman. Oleh kerana kelalang yang digunakan hanya mampu disini dengan 30 liter muatan, bermakna bahan-bahan itu tadi dibancuh dua kali.
Saya perhatikan ramai para jemputan yang berminat dengan minuman ini dan ada yang mengambilnya berulang kali.
Cerita ini dirakam dan dimuatkan ke dalam blog ini bertujuan untuk memperkayakan lagi jinis minuman yang boleh dihidangkan di majlis-majlis keramaian, khususnya majlis sambutan Harai Raya Aidil Fitri. Berbanding dengan minuman lain, ia lebih baik dan berunsurkan kesihatan.
Saya berharap rakan-rakan di luar sana akan cuba berbuat sesuatu bagi membolehkan hidangan ini menjadi salah satu hidangan tetap di majlis-majlis keramaian. Usaha ini tidak secara langsung dapat membantu mengalakkan pemasaran SBW tempatan.
Jika kita benar-benar yakain minuman SBW ini baik dan berkhasiat kenapa tidak kita jadikan minuman untuk seisi keluarga, sahabat handai dan tetamu-tetamu kita.
Dari sudut kos hidangan ini, ia tidaklah mahal sepertiman anggapan sesetangah pihak. Bagi campuran di atas tadi, ia boleh diberikan kepada seramai 240 pengunjung, dengan andaian setiap pengunjung meminum 250ml sahaja. Kos secawan minuman (250 ml) ialah RM0.70 (tujuh puloh sen) sahaja. Ini lagi murah daripada teh atau teh tarik di kedai-kedai tempatan tetapi berkhasiat.
Skian
Dr Azizol Mohd Sharun
Tuesday, September 4, 2012
KURSUS BIDANGUSAHA WALIT
Salam sejahtera,
Selepas sebulan berpuasa dan kemudianya menyambut Harai Raya, kami di AG Walit Training Centre kini kembali untuk bergiat aktif dalam industri ini dengan menganjurkan semula kursus asas bidangusaha, seperti yang tertera.
Sesiapa yang berminat, dijemput hadir.
Skian,
Dr Azizol Mohd Sharun
Selepas sebulan berpuasa dan kemudianya menyambut Harai Raya, kami di AG Walit Training Centre kini kembali untuk bergiat aktif dalam industri ini dengan menganjurkan semula kursus asas bidangusaha, seperti yang tertera.
Sesiapa yang berminat, dijemput hadir.
Skian,
Dr Azizol Mohd Sharun